Actueel Amber Pomper wint poëzieprijs

Amber Pomper wint poëzieprijs

Maandag 20 juni was elk open plekje in boekhandel Het Logboek bezet met leerlingen van het Dr. Nassaucollege. Na beoordeling door de publieks- en vakjury, ging de prijs voor het beste gedicht naar de veertienjarige Amber. 

N.a.v. de film ‘Die Welle’ hebben de leerlingen van de klassen 3 havo en vwo van het dr. Nassau College Beilen een project gedaan over de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen van kuddegeest die zich van mensen meester kan maken, wanneer zij zich niet op de hoogte stellen van de feiten en zich laten meeslepen door een volksmenner.
Een goed mens durft te protesteren en zich af te scheiden van de massa, zo hebben zij geleerd uit de gezamenlijk studie met leraren van diverse vakken. Autocratie noch anarchie dragen tot een betere wereld bij, weten de leerlingen nu.

Ook jurylid en dichter Jaap Tempelman beaamde dit en droeg over dit onderwerp het gedicht ‘Dissident’ voor. De leerlingen bestudeerden de geschiedenis grondig tot en met de samenstelling van het beruchte Zyclon B en brachten zelfs een bezoek aan een concentratiekamp in Duitsland.

Voor het vak Nederlands hadden de  30 scholieren hun ervaringen vertaald in gedichten. Hiervan was een zevental geselecteerd en die lazen de jonge dichters zelf voor in de boekhandel in Beilen. Na de beoordeling door de publieks- en vakjury, ging de eerste prijs naar de veertienjarige Amber, die op voorbeeldige wijze een mooi vers voordroeg. Zij kreeg de “Die Welle”- beker.