Actueel Geen angst voor presenteren bij Wetenschapsmarkt BNW

Geen angst voor presenteren bij Wetenschapsmarkt BNW

Tijdens de wetenschapsmarkt op 14 april, waarbij alle leerlingen van klas 2 in één les hun zelfgemaakte model presenteerden, kwamen kennis en vaardigheden samen. 

"Ik ga het vandaag toch proberen". Een meisje uit de tweede klas heeft nooit echt durven presenteren, maar voor vandaag wilde ze zich graag over die angst heen zetten. De bij BNW regelmatig georganiseerde wetenschapsmarkten vormen de ideale situatie om met presenteren te oefenen. Tegelijkertijd moet je de aandacht zien te krijgen en vast te houden van de vele leerlingen die graag alle producten van hun leeftijdsgenoten willen bekijken. Ook een oefening in inspireren dus. Het betreffende meisje deed het overigens fantastisch.

Bij BNW (BasisNatuurWetenschappen) is het schooljaar opgedeeld in 4 periodes, met hun eigen thema. Deze periode had als thema 'Je Binnenste Buiten', een thema waarbij biologie als vak de boventoon voert. Elke periode is opgesplitst in een theoretisch gedeelte, waarin leerlingen op verschillende manieren hun basiskennis verkrijgen. Na een theoretische toets volgt dan het praktische gedeelte, waarbij over de leerlingen zelfstandig werken aan hun eigen (literatuur-)onderzoek. Deze periodes worden vaak afgesloten met een wetenschapsmarkt, waarbij alle leerlingen binnen 5 minuten hun eigen plaatsje moeten aankleden in het OLC, waarna de eerste helft van de groep 20 minuten lang presenteert aan verschillende toehoorders en vervolgens zelf luisteret naar de presentaties van de andere helft. Leerlingen krijgen beoordelingsrubrics mee waarmee zij hun jaargenoten beoordelen en er kan gestemd worden op de allermooiste, allerbeste en meest interessante presentatie.