Actueel Isis winnaar columnwedstrijd

Isis winnaar columnwedstrijd

Isis van der Horst wint de columnwedstrijd voor klas 2 en 3. Met haar column 'Problemen van mijn generatie' houdt ze op een humoristische en scherpzinnige wijze haar generatie een spiegel voor. 

"PROBLEMEN VAN MIJN GENERATIE:

Heb je ook weleens gehad dat je iets wil doen maar dan op het laatste moment afhaakt? Ik hoor je nadenken. Ja, natuurlijk heb ik dat weleens gehad. Elke dag, elk uur, elke minuut, elke seconde. Waar ik het dan over heb? Dat wat de grootste invloed heeft op ons leven in 2016. Dat wat iedereen die geboren is in de 21e eeuw boeit, ook al zeggen sommige mensen dat ze het niets interesseert. Maar één druk op de knop en je bent al verslaafd. Je kunt niet meer stoppen. Weet je het al? Ja, ik heb het over Social Media. Iedereen post, iedereen liket, iedereen deelt en ga zo maar door. Ons hele leven draait om Social Media. Want geef toe, hoe vaak check jij per dag je Insta?

Hoe we het voor elkaar hebben gekregen om ons druk te maken om de hoeveelheid likes op een foto weet ik ook niet maar dat het een probleem is voor ons weet ik wel. De halve wereld ligt in puin en wij maken er een probleem van dat een paar mensen niet op dat duimpje, hartje of weet ik veel wat hebben geklikt. Terwijl de mensheid langzaam verschrompelt tot een klein propje problemen houdt onze generatie zich lekker ergens anders mee bezig. Goed hoor, helemaal top.

Terwijl ik dit schrijf besef ik ineens dat ik hier ook onderdeel van uitmaak. Dan twijfel je weer of die foto wel mooi genoeg is of dat die Emoji niet te veel is. Volwassenen die dit lezen zullen er niks van begrijpen maar één verkeerde keuze op het o zo grote en gevaarlijke platform van Social Media en je leven kan geruïneerd zijn. Om een voorbeeld te geven: je wil een foto op Instagram zetten (je hebt natuurlijk van tevoren grondig gecheckt bij je beste vriend of vriendin of je er niet als een idioot op staat). Als je dan eindelijk hebt geconstateerd dat het filter goed is begin je met de tags. Je tagt zoals gewoonlijk je vrienden (terwijl ze niet eens op de foto staan, ja ik weet het misschien is het raar, ‘maar iedereen doet het’) en de plek van de tag geeft aan of je diegene nou een beetje ziet zitten of niet. Dit kan verschillen per regio, maar bij ons geldt: In het oog getagd betekent dat je de beste vriend of vriendin bent van diegene. Het laagste van het laagste is bij nog 10 anderen in een hoekje getagd te zijn. Je vriendschap kan verpest zijn als je iemand de verkeerde plek geeft of hem of haar helemaal niet tagt (je kunt helaas maar 20 mensen in een foto taggen. Als je op dat punt komt, heb je meestal echt een probleem.) Je wilt niet weten hoe vaak er achter je rug om gepraat wordt over zulke kwesties. Als je het al erg vindt om geen ‘special tag’ te hebben dan zou je het al helemaal niet overleven in een land als Syrië.

Hoe dan ook, als je bezig bent met de tags kom je meestal op het punt dat je niet weet waar je diegene moet plaatsen. Letterlijk en figuurlijk. Vindt diegene jou wel zo aardig als jij denkt? Of is het zo’n persoon die denkt dat jullie beste vrienden zijn maar waar jij je verschrikkelijk aan irriteert. Kortom, een heleboel vragen die de rest van de wereld niet boeien.

Eigenlijk lijkt Social Media net een dominobaan. Je stoot één ding aan en alles valt om. Één verkeerde reactie, één verkeerde like en iedereen verwijt je gelijk van alles.

Heb je al nagedacht over de vraag die ik in het begin vroeg? Want, hoe vaak check jij nou echt je Insta? Denk daar maar over na, als je tenminste tijd hebt. Want ik kan me voorstellen dat je het veel te druk hebt met andere dingen zoals je dag verspillen aan wat onnozele kettingberichten doorsturen die beweren dat een of andere Teresa Fidalgo of weet ik veel wie ’s nachts in je kamer komt en jou of je moeder binnen 30 dagen vermoordt als je niet binnen 1 minuut nog 10 mensen en 5 groepen lastigvalt met je bericht dat toch niemand gelooft.

Wat hebben we het toch ook moeilijk."

 

 

Leon Kok en Annemarijn Lagerburg hebben ook een boekenbon in ontvangst mogen nemen voor hun bijdrages. Beide columns zijn te lezen via de onderstaande linkjes. 

Annemarijn Lagerburg: Docent BN'er door Youtube

Leon Kok: De Kerstgedachte