Actueel Sjoerd Kuyper blaast nog steeds de sterren van de hemel

Sjoerd Kuyper blaast nog steeds de sterren van de hemel

Na een presentatie van Sigrid Willemse en Vivian Muggen in Amsterdam, besloot Sjoerd Kuyper onze school te bezoeken. 

Zeker 10 jaar had hij niet meer voor een middelbare schoolklas gestaan. Maar na een presentatie van Sigrid en Vivian (12 jaar) in Amsterdam over zijn laatstverschenen boek Bizar kon hij er niet meer omheen. Wat bleek: Sjoerd kan nog steeds leerlingen begeesteren met zijn verhalen. Vrijdag 27 september was hij te gast op het Dr. Nassau College in Beilen.

Als een ware docent vertelde Sjoerd aan de leerlingen hoe hij schrijver is geworden, waar hij zijn inspiratie vandaan haalt en wat volgens hem de meerwaarde is van een gedicht. Dit deed hij door veel uit eigen werk voor te dragen. Opvallend was dat zijn oude werk niks aan kracht heeft ingeboet.

De scholieren konden zijn adviezen goed gebruiken, want volgende week gaan zij zelf een mythe en gedicht schrijven over grote thema’s in de wereld. De opdracht komt voort uit een schrijf- en filmopdracht van Stichting Dokafix. Het doel van de wedstrijd is jongeren tussen de 12 en 20 jaar bewust te laten worden van de maatschappelijke uitdagingen die op dit moment spelen.

Matijs Lips (docent Nederlands) is helemaal in zijn nopjes met dit initiatief. Volgens hem is de schrijfopdracht een prachtige uitdaging voor zijn leerlingen. Dat Sjoerd Kuyper de leerlingen van adviezen wil voorzien, vindt hij fantastisch. “Op school leren ze hoe je een verhaal spannend kunt maken, maar niks kan op tegen de adviezen van een doorgewinterde schrijver.”

De manuscripten worden beoordeeld door een aantal bekende schrijvers waaronder Jan Terlouw en Cis Meijer. En hoe gaaf: het beste verhaal van iedere provincie wordt verfilmd.