Actueel Thijs wint Kookchallenge

Thijs wint Kookchallenge

Thijs van der Leur uit klas 1D heeft de kookchallenge gewonnen die tijdens de coronacrisis is uitgeschreven. 

Toen de coronacrisis nog maar net was gestart, kwam er vanuit het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid een leuke kookchallenge. Via mevrouw Gutjahr kwam deze wedstrijd bij onze leerlingen terecht. Van alle inzendingen van onze school is nu de vlog van Thijs uitgekozen. Als prijs krijgt hij een online kookworkshop door de kok/cateraar Marije Lamsma (kookpitgroningen) via een live stream met een kookpakket aangeboden. Zie ook de website van het IVN.

Hieronder zie je Thijs' vlog en recept

 

 

 

 

Recept: Stamppot snijbonen/ worteltjes met ree-biefstuk

Duurzaamheid

Ik vind het recept duurzaam omdat we heel veel groentes in onze moestuin hebben zoals: wortels, aardappels, snijbonen en uien. We verbouwen dit zelf.

 

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 kg geschilde aardappelen
  • 400 gram gesneden snijbonen (in stukjes van 1 cm)
  • 2 puntpaprika
  • 200 gram wortels ( in dunne plakjes)
  • Scheutje melk
  • Klontje boter
  • 250 gram spekjes
  • 1 ui
  • Peper en zout

 

 

Bereiding

Kook de aardappels in ongeveer 15 a 20 min gaar.

Kook de snijbonen in een pan met water in ongeveer 10 min gaar.

Kook de wortels in een pan met water in ongeveer 10 min gaar.

Bak de spekjes licht krokant in een koekenpan. Snij de puntpaprika’s in stukjes, snipper de ui en bak deze beide kort mee met de spekjes.

Giet de aardappels af en stamp ze fijn met een stamper. Voeg een scheut melk en een klontje boter toe zodat het puree wordt.

Schep de gekookte snijbonen en wortelen erdoor. Voeg de spekjes, puntpaprika’s en ui toe en roer dat goed door.

Breng tenslotte de stamppot op smaak met peper en zout.

 

Recept: Stamppot snijbonen/ worteltjes met ree-biefstuk

Duurzaamheid

Ik vind het recept duurzaam omdat we heel veel groentes in onze moestuin hebben zoals: wortels, aardappels, snijbonen en uien. We verbouwen dit zelf.

 

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 kg geschilde aardappelen
  • 400 gram gesneden snijbonen (in stukjes van 1 cm)
  • 2 puntpaprika
  • 200 gram wortels ( in dunne plakjes)
  • Scheutje melk
  • Klontje boter
  • 250 gram spekjes
  • 1 ui
  • Peper en zout

 

 

Bereiding

Kook de aardappels in ongeveer 15 a 20 min gaar.

Kook de snijbonen in een pan met water in ongeveer 10 min gaar.

Kook de wortels in een pan met water in ongeveer 10 min gaar.

Bak de spekjes licht krokant in een koekenpan. Snij de puntpaprika’s in stukjes, snipper de ui en bak deze beide kort mee met de spekjes.

Giet de aardappels af en stamp ze fijn met een stamper. Voeg een scheut melk en een klontje boter toe zodat het puree wordt.

Schep de gekookte snijbonen en wortelen erdoor. Voeg de spekjes, puntpaprika’s en ui toe en roer dat goed door.

Breng tenslotte de stamppot op smaak met peper en zout.