Actueel Ties Wolting (klas 1a) & Annet van Wijk (klas 2b) winnaar en winnares van Project Babel.

Ties Wolting (klas 1a) & Annet van Wijk (klas 2b) winnaar en winnares van Project Babel.

Ties heeft een prachtig verhaal bedacht over Floris en zijn jeugdvriend Babel, die in een rolstoel zit. Babel is de man die de toren aan het bouwen is. Ties vertelt zijn verhaal met veel vaart en met ’snelle’ muziek, waardoor de spanning wordt opgebouwd. Dat werkt heel goed. Er zitten veel grappige momenten in, zoals: “Alle mensen begonnen te lachen. “Wat een sukkel!”, riepen ze. Zelfs de hond maakte lachgeluiden.”, “De uil en de kat deden ook mee, maar de kat zong nogal vals.” en “Floris wist nooit dat hij hoogtevrees had, tot op dit moment.” Tot het eind blijft het verhaal boeiend en het wordt ook mooi afgesloten: “Hij was trots op zichzelf en op zijn vriend Babel! Hij heeft het allemaal mogelijk gemaakt.”
 
Annet vertelt het verhaal over ‘de man zonder naam’ heel levendig: “Het hele dorp lacht hem uit, hahahaaaaahaaa!” en “Haa moet je kijken! Een vogel! Kom op we pakken hem!" Annet doet veel met haar stem (bijvoorbeeld het geblaf van het hondje) en ze gebruikt ook andere geluiden: we horen een elektrische boor (haha), een hamer, zaag, klemmende deur, gitaar, en nog veel meer. Haar verhaal is goed te volgen en er zitten veel grapjes in: “Paraplu?? Het zijn vleugels!”, “Hij was z’n Mega Mindy Zaklamp vergeten” en “Doei??, denkt professor Spitzenberg.” Ze sluit het verhaal ook op een originele manier af: de man vliegt 5 rondjes rond de toren en… een wonder! De toren is klaar! 
 
Bovenstaande woorden zijn van illustrator Arnoud Wierstra en zeggen alles over het succes van Project Babel. In de afgelopen vier weken hebben leerlingen tijdens de lessen Nederlands hard gewerkt aan het schrijven en opnemen van een videoverhaal dat geïnspireerd is op het prentenverhaal Babel. De resultaten van de leerlingen uit klas 1 en 2 waren indrukwekkend, maar helaas waren er slechts twee prijzen te vergeven. Voor beide winnaars heeft Arnoud Wierstra een gepersonaliseerde tekening gemaakt die aansluit bij het verhaal dat beide leerlingen geschreven hebben. Prachtig toch?
 
Ben je benieuwd naar de resultaten van Ties en Annet, dan kun je beide videoverhalen bekijken door op de twee onderstaande linkjes te klikken.