Actueel Wetenschapsmarkt weer succes

Wetenschapsmarkt weer succes

Op dinsdag 2 juli 2019 vond de 4e editie van de jaarlijkse Wetenschapsmarkt plaats. Ook RTV Drenthe was van de partij.

Worden meisjes eerder geholpen met producten van een hoge etalage pakken of jongens? Is er een verband tussen de grootte van je handen en de grootte van je voeten? Is die verhouding bij iedereen gelijk? Neemt een roos sneller warm of koud water op? Kan een grasparkiet een doolhof leren? Wat is de meest voorkomende reactie van ouders als hun kind vertelt dat hij/zij waarschijnlijk niet overgaat, omdat hij/zij de laatste toets heeft verkloot? Helpt intensief sporten voor langere uithoudingsvermogen in een bak met koud water? Wat is de invloed van schermtijd voor het slapen gaan op de diepte van je slaap? Kijken de mensen vaker naar een lesbisch stelletje dan naar een hetero stelletje? Heeft de hoeveelheid boeken die je leest invloed op je schoolprestaties?

Dit is slechts een greep uit de ca. 130 onderzoeksvragen die door de leerlingen van klas 1 t/m 3, mavo, havo en vwo zelf zijn bedacht. Vandaag presenteerden alle leerlingen hun onderzoeksresultaten. 

In de categorie 'Beste, overtuigende verhaal' wonnen Annerieke Zinger en Danée Vos met hun vraag "Wat is de invloed van de kleur van gekleurde kwarktaart op de keuze van mensen?"

In de categorie 'Mooist aangeklede kraampje' wonnen Louise van Nieuwenhuizen en Anouk Vredeveld met hun vraag "Welke kleuren kleding worden het warmst in de zon?"

In de categorie 'Interessantste onderzoeksvraag' wonnen Liesbeth Brink en Chantal Smit met hun vraag "Kan een grasparkiet een doolhof leren?"

Ook RTV Drenthe was van de partij om verslag te doen. Zie onderstaande links:

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/149389/Op-Tjak-Nassau-College-Beilen-in-het-teken-van-de-wetenschap

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/149424/Wetenschapsmarkt-in-Beilen-kan-een-parkiet-een-doolhof-uit-zijn-hoofd-leren